کابل افشان، کابلی است که از کنارهم قرار گرفتن چند سیم افشان در کنارهم تشکیل میشود. این نوع کابل انعطافپذیری بالایی دارد؛ ازاین رو به آن کابل نرم نیز میگویند. کابل افشان را میتوان بسته به شرایط سیمکشی خم کرد و خمشدن این کابل هیچگونه تأثیری در روند عملکرد آن ندارد. البته باید توجه داشته باشید که میزان خمش این کابل به عوامل مختلفی از جمله تعداد و نوع سیم، مواد سازنده عایق و روکش و… بستگی دارد. افزایش تعداد سیمهای داخل ساختار کابل باعث افزایش قطر آن میشود و هر چه کابل قطورتر شود، ویژگی انعطافپذیری و خمش آن به نسبت دیگر انواع کابل افشان با قطر کم، کاهش مییابد.
در صورتی که روکش یا عایقی که برای کابل در نظر گرفته شده، دارای انعطافپذیری مناسب نباشد و کاربر در هنگام سیمکشی آن را تا حد زیادی خم کند، ممکن است سیم دچار پارگی شود و دیگر قابلاستفاده نباشد. هادیهای رسانایی که در ساختار کابل افشان قرار میگیرند، سیمهای نازکی هستند که یا در کنار هم قرار گرفتهاند یا با هم پیچ خوردهاند. بسته به شرایط هادی رسانای بهکاررفته در کابل افشان، مقاومت و میزان جریان نامی کابل تعیین میشود. در هنگام خرید باید توجه داشته باشید که میزان جریانی که قصد عبور آن از کابل را دارید، از جریان نامی کابل مدنظر بیشتر نباشد.
ساختار کابل افشان چگونه است؟ چه استانداردهایی باید در ساخت این کابل رعایت شوند؟
این کابل از نظر ساختاری دارای سه بخش است که عبارتاند از: دو یا چند سیم تک رشته افشان از جنس مس با کلاس 5، پی وی سی از نوع D بهعنوان عایق و پی وی سی ST5 بهعنوان روکش (با رنگبندی متفاوت). در ساخت کابلهای از استاندارد داخلی ISIR 3084 و استاندارد بین المللی IEC 60228 مربوط به تولید کابل و سیم افشان در گروههای 5 و 6 استفاده میشود. علاوه بر این موارد، برای ساخت کابلهای افشان با ولتاژ 300 تا 500 ولت و سطح مقطع 0.5، 0.75 و 1 میلیمترمربع باید استانداردهای داخلی ISIR 607 06 و استاندادرهای بین المللی IEC 06 60227 نیز رعایت شود. درصورتیکه سطح ولتاژ کابل در بازه 450 تا 750 ولت و سطح مقطع کابل نیز بیشتر از 1 میلیمترمربع باشد، رعایت استانداردهای ISIR 607 02 و IEC 06 60227 الزامی است.